Kawa inna niż wszystkie
Kawa jakości specialty to przede wszystkim dokładnie wyselekcjonowane ziarna kawy z najdalszych zakątków świata, które przeszły weryfikację jakości. Wyróżnia je brak defektów, odpowiednia wielkość oraz jednolity sposób obróbki.
Zebrane oraz poddane obróbce ziarna są następnie importowane do naszej krakowskiej Dobrej Palarni Kawy.
Tu na miejscu, tzw. "zielonka" zostaje poddana prażeniu (wypalaniu). Dzięki najnowocześniejszej technologii zastosowanej w naszym piecu - Loring Falcon S15, kawa opalana jest gorącym powietrzem przez co stopień wypalenia jest jeszcze bardziej efektywny i równomierny. Wypalone ziarno studzimy dynamicznie przy użyciu powietrza, co pozwala nam zatrzymać proces karmelizacji cukrów i zachować oczekiwany przez nas efekt. Pełny, czysty i naturalny smak kawy.
Abyście mogli cieszyć się tym smakiem jeszcze dłużej, ziarno pakujemy w atmosferze azotowej. Brak tlenu w opakowaniu skutecznie spowalnia procesy wietrzenia kawy. Myśląc o naszym środowisku, nasza produkcja emituje o 80% mniej zanieczyszczeń niż tradycyjna.
W efekcie połączenia wieloletniego doświadczenia z najlepszym sprzętem powstaje znakomita świeżo wypalana kawa.
Gdzie się praży?
Praży się w Krakowie! Jesteśmy lokalnym przedsiębiorstwem, którego kawę znajdziecie w najdalszych zakątkach Polski.
Nasz piec znajduje się w Krakowie przy ulicy Malborskiej 94/2. W tym miejscu działamy od 2017 roku. Wykorzystywana przez nas przestrzeń została specjalnie przystowana do uzyskania jak najlepszej wydajności produkcji oraz utrzymywania jak najlepszych warunków naszego magazynu.
Nasi sąsiedzi poznali nas jako Dobrych gospodarzy, u których zawsze mogą zasięgnąć porady dotyczącej wyboru kawy, ekspresu czy parzenia ulubionej herbaty.
Jesteśmy silnie związani z Miastem Królów, co staramy się pokazaywać między innymi przy pomocy naszych czołowych produktów jak Kawa Krakowska - Brazylia jasno palona, czy przy pomocy Dobrego Kuriera, który dostarczy Wam kawę na terenie całego Krakowa, w dniu jej zamówienia!
Wspieramy lokalny biznes, ze względu na świetną jakość polskich produktów i usług oraz wielką kreatywność, które w połączeniu z inspirującą kulturą Krakowa prowadzą do realizacji unikatowych projektów.
W naszej markowej, Dobrej Kawiarni, która znajduje się w Hali Lipowej na Zabłociu, możecie skosztować kreatywności naszych baristów, w tworzeniu pysznych napojów kawowych.
Poznaj nasz zespół
Michał Pluta
Właściciel
Roaster w Dobrej Palarni Kawy. Barista z 15 letnim doświadczeniem. Finalista Mistrzostw Polski Latte Art od 2008-2014: 3. miejsce MPLA 2014 oraz 2. Miejsce MPLA 2013.
Jakub Pospiszyl
Właściciel
Specjalista ds. gastronomii w Dobrej Palarni Kawy. Został wicemistrzem La Marzocco Barista Challenge 2015. Posiada certyfikat zaawansowanych technik Latte Art; 1. i 2. stopnia cuppingu.
Natalia Borowicz
Właściciel
Resource Manager w Dobrej Palarni Kawy. Barista z wieloletnim doświadczeniem.
Mateusz Dąbek
Trener
Czterokrotny finalista Mistrzostw Polski Latte Art
Natalia Tyczyńska
Grafik
Grafik oraz barista z wieloletnim doświadczeniem. Od 2019 roku tworzy wszystkie prezentowane przez nas projekty.
Jakub Cichoń
Roaster
Barista oraz Barman z 6 letnim doświadczeniem. Roaster w Dobrej Palarni Kawy od 2020 roku.
O nas
Dobra Palarnia Kawy to przede wszystkim wspaniały smak kawy importowanej z całego Świata, wypalanej w Krakowie i parzonej codziennie w Waszych domach!
Płatność
Dostawa